latvānis

2021. gada Dabas koncertzāle - Heracleum sosnowsky jeb INVASIVUS

Dabas koncertzāles radošā komanda 2021. gadā sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju plašāk pētījusi invazīvo sugu tēmu. Šī gada varoņi – invazīvās sugas, kuras var iepazīt vēl nebijušā veidā –  izstaigājot 15 vides objektus visā Latvijā un tiešsaistē  iepazīstoties ar sagatavotiem izzinošiem materiāliem, kā arī šī gada varoņiem veltīto koncertfilmu.

Dabas koncertzāles idejas autors, mūziķis Ingus Ulmanis: “Invazīvās sugas ir svešinieki, tomēr kaut kur ir to mājas, tāpēc mūzika šogad ir veidota saiknē ar invazīvo sugu izcelsmes vietām. Tas ir bijis liels izaicinājums mums, kā mūziķiem, atklāt  Ziemeļamerikas indiāņu, tatāru, indiešu tautu raksturus un  iekļaut tos savā mūzikā.

Koncerts un darbnīcas notiek tiešsaistē un ir bezmaksas. Projekts tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas atbalstu.

 

DABAS maršruts

Maršruta pieturpunkti izvietoti 15 Latvijas vietās – gan tuvāk pilsētām gan dziļāk dabā – imitējot invazīvo sugu izplatības ceļus.

Maršrutā izvietotajos 15 vides objektos ir izvietoti QR kodi. Tos nolasot ar viedierīci, atvērsies video gids, kas stāsta un rāda par konkrēto invazīvo sugu, tās izcelsmes vietu, draudiem vietējām sugām un iespējām tās apkarot. Kā papildinājums zinātniskais informācijai, katrs QR ods ir papildināts ar konkrētai sugai radītu muzikālo oriģināldarbu.

Miks Romanovskis, video darbnīcu satura redaktors: “Veidot Dabas koncertzāles izglītojošos darbnīcu video bija kā elpu aizraujošs piedzīvojums, kurā filmēšanas grupa atklāja sev pilnīgi jaunu skata punktu uz Latvijas dabu. Pat ja šoreiz darbnīcu video nesatur klasiskus eksperimentus, kurus tūlīt pat var izmēģināt, visi šie video kopā ir kā mācību materiāls pēc kura noskatīšanās arī skatītāji daudz vairāk pamanīs invazīvo sugu klātbūtni dabā.

Koncertfilma INVASIVUS

Koncertfilma INVASIVUS tapusi uz salas Lielajā Baltezerā šī gada rudenī un ir veltīta piecām no visbiežāk sastopamajām invazīvajām sugām Latvijā. Muzikālais priekšnesums tapis vēl iepriekš Dabas koncertzāles repertuārā nedzirdētā noskaņā, ietekmi smeļot no ziemeļindiāņu, tatāru, armēņu, gruzīnu, japāņu, indiešu tradicionālās mūzikas un neierastās ritmikas tajā.

Mūzikas autori un izpildītāji: Ingus Ulmanis, Andris Sējāns, Aigars Voitišķis, Anrijs Grinbergs, Kaspars Tobis
Filmas veidotāji: Aleksandrs Okonovs un Kārlis Zemītis kopā ar “KameraZ” filmēšanas komandu.

Mūzika INVASIVUS

Albums tapis šī gada rudenī un ir veltīts piecām no visbiežāk sastopamajām invazīvajām sugām Latvijā. Mūzika tapusi vēl iepriekš Dabas koncertzāles repertuārā nedzirdētā noskaņā, ietekmi smeļot no ziemeļindiāņu, tatāru, armēņu, gruzīnu, japāņu, indiešu tradicionālās mūzikas un neierastās ritmikas tajā.
Albums izdots 17.11.2021.
MŪZIKAS AUTORI - Andris Sējāns, Ingus Ulmanis, Kaspars Tobis, Aigars Voitišķis, Anrijs Grinbergs

ŠO MŪZIKU var iegādāties
KLAUSIES albumu pilnībā SPOTIFY